in

На някои места ще бъде 40°, а на други – „облаче ще гръмне“: Прогноза на проф. Рачев

Кадър: бТВ

Климатологът проф. Георги Рачев обяви какво време да очакваме в следващите дни у нас. По негови думи се очаква температурите по поречието на Дунав да стигнат до 40 градуса.

Може някое купесто облаче да гръмне, но като цяло се очертава слънчево време, което няма с какво интересно да коментираме. Това каза в ефира на бТВ проф. Георги Рачев.

„Синоптичната обстановка в края на тази и в началото на следващата седмицата е мижава, лежерна, безизразна и дори бих казал скучна“, каза той и посочи, че в понеделник ще има студен фронт, който обаче ще остане само в сферата на облачността.

„Очаква ни облачно, но топло време“, посочи той и каза, че в почти цяла Европа времето ще е хубаво. Олимпиадата в Париж например ще бъде закрита при хубаво време.

„Няма какво да се коментира за почивните дни в София – очаква ни топло време с много слънце. Тук-там може да има някакво купесто облаче, което да гръмне, но нищо особено“, каза още метеорологът.

Според него температурите в Пловдив ще останат без промяна през следващите дни. Там ще е малко по-топло, в сравнените с останалата част от страната.

„Бургас и района е подходящ за плаж. Разликата е само в това, че морската вода ще е по-топла с половин градус, в сравнение с миналата седмица. На север времето ще е същото, но около Варна може да се появяват облачета, колкото да скрият за малко парещото слънце“, посочи още той.

По поречието на Дунав температурите могат да достигнат 38-40 градуса, преди да дойде лекото захлаждане в средата на следващата седмица, посочи метеорологът.

„Много е хубаво за туризъм в планината, но е добре да се тръгва сутринта, защо е възможно да има някоя лятна буря в късния следобед над Пирин и Родопите“, посочи още той.

Според него в Гърция времето е още по-скучно – там остана доста топло, като на места температурите ще са опасно високи.

Проф. Рачев припомни, че Европейската агенция за наблюдение и изследване на климата „Коперник“ е определила отминалия месец за втория най-топъл юли откакто съществуват метеорологичните изследвания.

„Юли 2024 г. е с четири стотни по-топъл от юли 2023 г. Проблемът е, че това е 13-ия пореден месец с толкова високи температури. Повече от една година ние имаме рекорд след рекорда“, поясни той.

От думите му стана ясно, че цяла Източна Европа, както и южните райони на Стария континент са станали по-топли, докато Западна Европа е станала по-дъждовна.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/