in

Небесен спектакъл: Очакват се над 50 падащи метеора на час днес

Колаж: "Нова Варна"

Очаква се днес (12 август, понеделник) ежегодният метеорен поток Персеиди да достигне своя пик. Небето отново ще бъде озарено от звездопад.

Този небесен спектакъл е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори.

Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час, а потокът ще продължи до 1 септември. Източникът на Персеидите е отломка от кометата 109P/Суифт-Тътъл.

Най-добра гледка към Персеидите ще има в Северното полукълбо, макар че в България той ще настъпи към 16:00 ч. и ще продължи до 19:00 ч. (при еклиптична дължина на Слънцето λ = 140.0° до 140.1°).

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк щеше да продължи една минута, вместо пет часа със самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса – около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Следващият голям метеорен поток са Орионидите, които ще достигнат своя пик в средата на октомври.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/