in

Близък на починал пациент преби лекар в столична болница

Колаж: "Нова Варна"

Случаите на агресия спрямо медици продължават. Задържаха мъж, пребил лекар от кардиологичното отделение в столична болница. По данни на полицията задържаният е бил близък на починал пациент. Пострадалият лекар е настанен за лечение.

Задържаха 35-годишен мъж, пребил лекар в столична болница, съобщиха от полицията. На 8 август в кардиологичното отделение на лечебното заведение близък на починал пациент е нанесъл побой на лекар-специализант, пише dariknews.bg.

Агресивният мъж се е нахвърлил с обиди върху медицинското лице и му е нанесъл удари по главата. Пострадалият кардиолог е настанен за лечение, има лека телесна повреда.

Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с наложена мярка „парична гаранция“, предаде NOVA.

55% от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби – 17%. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по време на 11-ия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, цитирайки проучване на агенция „Тренд“.

За упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7 на сто от лекарите. При останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%, съобщиха от БЛС, предаде Bulgaria on air.

Председателят на БЛС изнесе данни от проучване на Съсловната организация, според което 53% от лекарите в Италия са били жертва на насилие. Оказва се, че ситуацията в близката до нас Турция обаче е много по-сериозна, там почти 90% от заетите в здравния сектор са били жертва на насилие поне един път през кариерата си.

Повече от половината лекари в България са били жертва на агресия

Публикувано от Александра Камбурова