in

Проф. Рачев: Жеги в България ще има поне до тази дата

Кадър: бТВ

Българският климатолог проф. Георги Рачев обяви, че жегите в страната ще останат поне до 25 август, като леко атмосферно смущение се очаква на 20 август. Климатологът отбеляза, че Балканският полуостров е най-топлото място в Европа, с изключение на Испания и Южна Франция, където са отчетени рекорди.

„Забравете за понижение на температурите. Ще бъдат между 32 и 38 градуса, на някои места и малко повече. Високите градуси ще бъдат така поне до 25 август, като около 20 август може да има леко атмосферно смущение“, обяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на бТВ.

„Ако аз бях виновен и ако беше само при нас, щеше да е добре. Но това кафявото нещо го показваме за пореден път. То става все по-кафяво. Това е американския модел. В Свищов в четвъртък ще е до 41 градуса. Този бавен грил продължава“, коментира климатологът.

„Няма нещо фантастично като супер големи рекорди, макар че Русе вчера подобри за деня собствения си рекорд – 39,2 градуса. Но това нещо продължава страшно дълго. На практика в 70% от територията на страната в 0,5 – 1 метър дълбочина в почвата няма влага. Това е много фатално за някои култури“, коментира проф. Рачев.

Днес, утре, в четвъртък и в петък в София се очаква температурите да се задържат на 38 – 39 градуса, но усещането може да е за още по-горещо в зависимост от влажността на въздуха. Към края на седмицата следобедите може да бъдат по-поносими, посочи той.

По Черноморието ще е скучничко. След четвъртък ще има леко захлаждане и следващата седмица температурите пак тръгват нагоре. Нищо. Много слънце, огромна сбъдваемост. Така че хората да си мислят само за това каква щуротия да направят по морето, казва Рачев.

Времето ще е подходящо за почивка както в планините, така и по Черноморието, като климатологът призова хората да крият себе си и децата си между 12 и 16 ч.

Балканският полуостров е най-топлото място в Европа, с изключение на Испания и Южна Франция, където са отчетени рекорди.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/