in

Зеленски обяви: Украйна плени над 100 руски войници

Кадър: Facebook/Володимир Зеленський

Украинският държавен глава Володимир Зеленски съобщи, че Украйна е пленила над 100 руски войници в Курска област.

„От началото на деня напредваме в Курска област с един до два километра в различни райони. За този период сме пленили повече от 100 руски военнослужещи. Благодарен съм на всички участници; това ще ускори завръщането на нашите момчета и момичета у дома”, написа президентът на Украйна в социалната мрежа Х.

Зеленски е разговарял с висшия военен командир на войските му Олександър Сирски. Той е дал доклад за обстановката по всички основни направления, особено в районите на Торецк и Покровск, както и за операцията в Курска област, предава Би Би Си.

„Нито за миг не забравяме нашия източен фронт. Възложих на главнокомандващия да укрепи това направление, като използва оборудването и доставките, предоставени в момента от нашите партньори”, казва Володимир Зеленски.

Американският президент Джо Байдън нарече курската операция на Украйна „истинска дилема за Путин“.

В първите си съществени коментари Байдън каза, че Вашингтон е в постоянен контакт с Киев за операцията, макар Белият дом да каза по-рано, че не е ангажиран с никакъв аспект на планиране или подготовка.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/