in

Глобална здравна опасност: СЗО с извънредна новина за маймунската шарка

Колаж: "Нова Варна"

Властите в Швеция обявиха за първи случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунската шарка. Световната здравна организация (СЗО) обяви болестта за глобална здравна опасност.

От началото на годината в африканските държави са регистрирани 14 хиляди случая, като смъртните са 524 на брой. Агенцията за обществено здраве на Швеция потвърди, че става дума за същия щам на вируса, който се е разраснал в Демократична република Конго от септември 2023 година насам. Той е известен като подклас „Клейд 1“.

Маймунската шарка е вирусно заболяване, което причинява обрив с мехури. Разпространява се чрез физически контакт със заразени хора или животни, както и чрез контакт със заразени материали. Въпреки че повечето пациенти се възстановяват напълно, заразата е опасна за уязвимите групи.

По-рано представители на шведските здравни власти съобщиха, че става въпрос за човек, който се е заразил по време на престоя си на африканския континент. Според експерти един заразен вероятно означава десетки неоткрити случаи в Европа, предава БНТ.

В сряда СЗО обяви извънредна ситуация в здравеопазването заради разпространението на маймунска шарка. Това е вирусно заболяване, протичащо с обрив, което се разпространява чрез физически контакт с хора или животни, но и при допир със заразени материали. Вирусът може да бъде опасен за деца, бременни и хора със слаба имунна система.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/