in

Джанавара, скритото съкровище на Варна – рубрика „Непознатата Варна“ (ВИДЕО)

Колаж и снимки: "Нова Варна"

В рубриката „Непознатата Варна“, се отправяме на пътешествие из историята на града, разкривайки непознати или забравени места. В поредния епизод от поредицата гостува г-н Костов, председател на сдружение „Непознатите“, който ще ни разкрие историята на местността Джанавара. Именно тук се намират останките от раннохристиянска базилика и гробът на известния археолог Херман Шкорпил.

ВИДЕО:

Базиликата в Джанавара е едно от малко познатите места около Варна и тя представлява голяма част от християнската история в региона,“ отбелязва г-н Костов в началото на разговора. Той разказва как през началото на миналия век братята Херман и Карел Шкорпил откриват тук мощите на светец, които са били съхранени в три реликвария – златен, сребърен и мраморен. Това откритие подчертава значимостта на базиликата не само като религиозен, но и като исторически обект.

Архитектурата на базиликата е още една причина тя да се отличава сред останалите археологически находки в региона. „Базиликата има необичайна архитектура, която повече прилича на тези в източните римски провинции,“ споделя г-н Костов. Той обяснява, че особеностите в архитектурата включват двете кръгли помещения, наречени пастофории. Освен това, подът на базиликата е бил богато украсен с мозайка, а стените са били украсени със стенописи, които са консервирани и частично реставрирани.

Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“

Откритията в Джанавара не спират до тук. Г-н Костов разказва, че при по-късни разкопки са открити допълнителни помещения около базиликата, които тепърва предстои да бъдат изследвани. Тези нови находки дават обещания за още повече исторически съкровища, които само чакат да бъдат разкрити.

Когато говорим за Джанавара, не можем да пропуснем и името на Херман Шкорпил. Заедно с брат си Карел, те са сред най-известните археолози в България, като приносът им към археологията е огромен. „Ние като общество трябва да сме им изключително благодарни,“ казва г-н Костов. „Те са преминали почти навсякъде през нашите земи и са описали всички археологически паметници и културни забележителности.“

Интересен факт е, че именно Херман Шкорпил е погребан до базиликата в Джанавара – символичен акт на признание към неговия неоценим принос.

Снимка: „Нова Варна“

Карел Шкорпил също оставя дълбока следа, като през живота си е автор на над 150 научни труда и е един от основателите на Варненското археологическо дружество.

Завършвайки разказа си, г-н Костов подчертава значимостта на това място за варненци и за цялата българска история. Джанавара продължава да пази своите тайни, които тепърва ще бъдат разкривани.

Ако искате да научите още интересни факти за нашия град и да откриете непознати места и личности, следете рубриката „Непознатата Варна“. Очакват ви още много вълнуващи открития и срещи с миналото на Варна. До нови срещи и нови открития!

Публикувано от Зоя Георгиева