in

В навечерието сме на един от най-големите християнски празници по стар стил

Снимка: "Нова Варна"

Както е известно на 28 август по стар стил църквата отбелязва Голяма Богородица или Успение Богородично, Успение на Пресвета Богородица.

На този ден освен имениците, празнуват и жените, които се молят на светицата да благослови семействата им и да дава здраве на децата им. Бездетните принасят курбан с молба за майчинство.

В църковните писания, стигнали до наши дни, се разказва историята за смъртта на Богородица на 64 годишна възраст. Молейки се един ден в Елеонската гора, пред нея се явил Архангел Гавраиил, който й носел райско (палмово) клонче и вестта за нейното въведение в Божието царство, което ще се състои след 3 дни.

С голяма радост приела Божията майка тази вест, че най-после нейното желание да се възвеси в небесното царство и бъде заедно със своя син, ще се изпълни. В деня на нейното успение по нейна молба се явили всички апостоли с изключение на един, Тома. Той дошъл след нейната смърт. Тя помолила никой да не скърби за нея, защото тя е щастлива и готова да поеме по отредения й път. На самия ден на нейната смърт се явил и Господ Исус Христос заедно с ангелите и светците, за да я отведе със себе си.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/