in

Наш астроном се изказа за мистериозното явление в небето над България

Колаж: "Нова Варна"

Припомняме, че небето над България беше озарено от светещ обект вчера. По темата за произхода на обекта говори доц. Никола Петров.

Метеор или друг светещ обект озари небето над България в неделя вечерта след 21 часа. Явлението беше наблюдавано в София и северозападната част на страната, стотици снимки и клипове бяха публикувани в социалните мрежи. Появиха се предположения, че това може да са останки от разпаднал се сателит.

„Най-вероятно не е метеор. Прекалено бавно се движат тези светещи обекти, така че това е по-скоро разрушил се сателит. Те се намират над нас в обикновена орбита между 300 и 600 километра. Няма как да не очакваме подобни явления – развалени космически апарати. Ще дойде времето, в което ще се притесняваме и дали ще паднат в градовете”, заяви в ефира на Нова телевизия астрономът и директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” доц. Никола Петров.

Според данните на Европейската космическа агенция около планетата лети голям брой отломки и остатъци. „Космическият боклук около Земята е около 80 000 хил. елементи. Най-вероятно са между два и три пъти повече”, допълни астрономът и подчерта, че данните са разнопосочни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/