in

Европрокуратурата разследва кмет за измамна схема за над 5 млн. лева у нас

Колаж: "Нова Варна"

Европрокуратурата разследва кмет за измама за над 5 милиона лева. Измамата е свързана с водоснабдяване на община в България. Става дума за проект за реконструкция на ВиК мрежата и водоема на община в България, финансиран от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони на ЕС.

Европейската прокуратура конфискува активи при разследване на измама на стойност 5,2 милиона лева (2,6 милиона евро), свързана с водоснабдяване.

Става дума за проект за реконструкция на ВиК мрежата и водоема на община в България, финансиран от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Разследват се държавни служители и кмет, заподозрени в източване на бюджета на ЕС.

По искане на Европейската прокуратура Софийският апелативен съд наложи обезпечителни мерки, включително запор на недвижими имоти и превозни средства, собственост на разследваните заподозрени, които бяха изпълнени от държавния съдебен изпълнител в петък. Иззети са седем сгради с обща площ 1 956 квадратни метра, както и три автомобила.

Разследването разкри данни за измама при изпълнение на поръчката, възложена на частни фирми. Държавни служители от ДФЗ са заподозрени, че са сключили измамни споразумения с кмет и тези компании, за да увеличат цената на строителните дейности.

Смята се, че длъжностните лица са съставяли и документи с невярна информация, удостоверяващи, че всички дейности са изпълнени в определения срок, които след това са били внесени в ДФЗ за еврофинансиране.

Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на противното пред компетентните български съдилища.

Публикувано от Александра Камбурова