in

МОН с важно решение за е-дневниците в училище

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че министърът на образованието и науката Галин Цоков е разпоредил да бъде оттеглена от обществено обсъждане Наредба №8 от 2016. По-точно, разпоредено е да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване към разработената от държавната система за събиране на информация – т.нар. НЕИСПУО – Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. Според наредбата това трябваше да се случи от учебната 2025/2026 г.

Министър Галин Цоков се мотивира с това, че такова „предложение може да бъде направено само след детайлно предварително обсъждане с всички заинтересовани страни, отчитане на мнението на родители, учители и директори“.

Въпросната наредба предизвика още с прокарването си много отрицателни коментари и недоволство, особено сред учителския състав, тъй като се предвижда монопол на един продукт, от който всички са недоволни – системата е тромава и често дава грешки. Критики около функционалностите й редовно има и около началото на учебната година, когато директорите трябва да подадат огромно количество информация.

С предложените поправки в наредбата отпадаше възможността училищата да използват системите на „Школо“ или на „АдминПлюс“

НЕИСПУО заработи през януари 2022 г., като в нея се съдържа цялата информация за образователната система – от броя на учениците в училища до отсъствията им, нормативите за учители и т.н. Информацията от е-дневниците, към които минаха всички училища, също отива към НЕИСПУО.

След премахване на спорните текстове Наредбата ще бъде публикувана отново за обществено обсъждане.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/