in

Пожар избухна край Варна

Снимка: СИДП

Стана ясно, че пожар е избухнал край село Тополи, област Варна. Започнали са да горят сухи треви в местността Клисе баир, срещу пречиствателната станция за отпадни води.

Сигнал за огнената стихия е получен в 14:03 ч.

На място са изпратени четири екипа на пожарната, които се борят с огнената стихия, посочват от пресцентъра на ОДМВР-Варна.

Припомняме, че вчера пожар избухна и в борова гора в края на с. Каменар.

Огнената стихия предизвика задимяване над голяма част от Варна, като димът се виждаше от километри.

Причините довели до огнената стихия, причинила задимяване в голяма част от областния град, са все още в процес на установяване.

Основни причини за възникване на горските пожари са: небрежна, непредпазлива или умишлена дейност на човека или природни явления.

За да опазим зеленото богатство на страната, стриктно трябва да спазваме правилата за пожарна безопасност:

Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда! Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени за това места.

Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.