in

Бурите вече удрят части от Черноморието: Циклонът вилнее

Сателитно изображение: zoom.earth

През изминалите дни синоптици отправяха множество предупреждения за заформящ се черноморски циклон, който ще донесе голямо количество дъжд. Днес бурите вече започнаха. През Каварна вече премина буря, валежите приближиха към Балчик и към Обзор.

Припомняме, че вчера климатологът Симеон Матев заяви, че се очаква в Добричко, Варненско и Бургаско обстановката да е динамична.

„Паника не трябва да има, но трябва да има подготовка. Действително над Черно море има циклон, който се движи от изток на запад, което е необичайно. Затова в Западната част на Черно море ще паднат обилни валежи. Най-опасни дни ще бъдат сряда срещу четвъртък, четвъртък, събота и събота срещу неделя. Ситуацията се променя постоянно, както може да има силни валежи, така може и да няма. Това се дължи на необичайните атмосферни процеси“, обясни метеорологът вчера.

Към 14:45 мин. днес започнаха валежите от циклона над Черно море. През следващите 48 часа синоптичната обстановка над нашата страна ще се задържи усложнена, пишат от своя страна от MeteoBalkans.

Oсновните валежи ще бъдат навътре в морето, но се очакват и валежи над Източна, Югозападна и Централна България, в следобедните часове. Заради орографията на Стара планина, по северните ѝ склонове са възможни валежи от над 40-50 л/кв. м. през следващите 72 часа.

Сателитно изображение: sat24.com

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/