in

Ето защо никога да не изхвърляте люспите от лук

Снимка: Pixabay.com

Оказва се, че люспите от лука са супер полезни. Затова по-добре не ги изхвърляйте, а се възползвайте от техните свойства. Те съдържат много хранителни ползи. Според експерти външният слой на люспите на лука съдържат големи количества антиоксиданти, които подпомагат общото благосъстояние на организма и го предпазват от болести.

Обелката на лука укрепва способността за самолечение на организма и дори може да предпази от някои форми на туморни заболявания, предава сайтът Актуално.

Чаят от люспи от лук също помага за алкализиране на храносмилателната система и прочистване на дебелото черво. Учените изучават ролята на кверцетина за намаляване на холестерола в кръвта и кръвното налягане, както и възпалението. Освен това те вярват, че люспите от лук подобряват мускулния растеж, предотвратяват някои видове сериозни заболявания и лекуват депресия.

Кафявата обвивка и външните слоеве на лука съдържат много фибри, флавоноиди и антиоксиданти, но също така и витамини А, С и Е, които предпазват червените клетки от свободните радикали. Обелката на лука поддържа кожата по-млада и подобрява функциите на тялото.

Яденето на лук намалява риска от:

  • Сърдечни заболявания
  • Тумори на дебелото черво
  • Наднормено тегло
  • Диабет тип 2
  • Стомашно-чревни проблеми

Обелките от лук детоксикират и могат да се консумира като чай.

Как да си направим чай от люспи от лук. Ето рецептата:

Обелете лука и поставете обелките в буркан. Залейте с вода и оставете буркана в хладилника за 12 часа. Люспите ще отделят хранителни вещества във водата. Прецедете сока, добавете мед и го изпийте преди лягане.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/