in

Четвърти случай на западнонилска треска у нас

Колаж: "Нова Варна"

В България е регистриран четвърти случай на западнонилска треска. Той е установен при пациент в София, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Припомняме, че досега имаше три установени случая, като двама от заразените починаха.

Министерство на здравеопазването е изпратило писма до Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с указание за засилване на надзора и контрола на заболяването Западнонилска треска на територията на съответната област, предаде bTV.

Препоръчани са и конкретни действия, включително информиране на медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната и насочване на вниманието към откриване на случаи с фебрилитет с неясна етиология или инфекции на централната нервна система (вирусен менингит/енцефалит), независимо от анамнеза за ухапвания от комари.

Първият заболял е от област Хасково и е определен като вносен случай поради пребиваване в Гърция от май месец тази година. Мъжът се завръща в страната в началото на август, поради оплаквания от изтръпване и силни болки по мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38 градуса.

Другите два случая са от област София-град. Пациентите са хоспитализирани по спешност в увредено общо състояние със слабост в крайниците, отпадналост, повишена температура. При единия от тях е налице придружаващо заболяване – болест на Паркинсон. Двата случая от област София-град завършват с летален изход.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в периода 01.01. – 31.07.2024 г. осем държави са съобщили 69 местни случая на ЗНТ при хора, както следва: Гърция (31), Италия (25), Испания (5), Австрия (2), Унгария (2), Сърбия (2), Франция (1) и Румъния (1).

От тях 8 случая са завършили летално: Гърция (5), Италия (2) и Испания (1). Допълнително, случаи са регистрирани в Косово (1) и Албания (3).

Публикувано от Александра Камбурова