in

Скоро режат лентата на Филиала на Варненския театър: Това е датата

Снимка: Община Варна

Скоро предстои да бъде срязана лентата на обновената сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Това ще се случи на 2 октомври. 

Публиката ще бъде посрещната с първата пиеса, поставяна някога на варненска сцена преди 104 години – „Инстинктът“, от Анри Кистмекер. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център – Варна Даниела Димова, предава Радио Варна.

Остават само довършителни работи до финализиране на ремонта, който започна през май 2020 година. Другата седмица се очаква да бъдат оформени документите за приемането на цялото оборудване.

Проектът на стойност над 7 млн. лева е реализиран напълно, каза още Димова. 200 000 лева е сумата на дофинансиране със собствени средства, посочи още тя.

Варненският Драматичен театър “Стоян Бъчваров” е създаден през 1921 г. с решение на Варненския общински съвет като Общински професионален театър.

Една от най-красивите театрални сгради в България, която е проектирана от архитект Никола Лазаров и е окончателно завършена през 1932 г. благодарение на доброволната помощ на варненската общественост, набрала средствата чрез фондови марки. Първото представление на театъра е „Инстинктът“ от А. Кестмекер на 12 март 1921 г. До 29 октомври 1932 г. представленията се играят в ремонтираната зала „Съединение“. Съгласно Закона за театрите от 1942 г. театърът е одържавен. През 1957 г. по случай 35-годишнината си театъра получава името Стоян Бъчваров.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/