in

Капитан Борислав Арнаудов разкрива истината за крал Владислав III Варненчик

Колаж: "Нова Варна"

На 28 август Варна стана свидетел на едно забележително литературно събитие — представянето на книгата „Скритата истина“, написана от уважавания капитан далечно плаване Борислав Арнаудов, чиято страст към миналото го отвежда на уникално пътешествие в търсене на истината за Крал Владислав III Варненчик. Тази книга е резултат на дългогодишни изследвания, дълбок личен интерес и безкрайна отдаденост към една кауза — разкриването на историята.

Снимка: Борислав Арнаудов

Авторът на „Скритата истина“ е родом от Варна и целият му живот е тясно свързан с морето. Капитанът е известен не само със своите умения на навигатор и командир на кораб, но и с дълбокото си влечение към историята, особено към онези нейни аспекти, които остават забулени в тайни и митове.

След като дълги години служи на българските морски сили и участва в множество плавания, той решава да посвети времето си на нещо по-различно — изучаването на исторически събития и личности, които остават подценени. Това го води към една от най-загадъчните фигури в българската история — Крал Владислав III Варненчик. Липсата на конкретни артефакти и празният саркофаг в парка-музей „Владислав Варненчик“ в родния му град го провокират да се задълбочи в изследванията си и да потърси отговорите на въпросите, които години наред остават без отговор.

Капитан Арнаудов се впуска в изследване на различни архиви, документи и легенди, свързани с Крал Владислав III. Въоръжен с логиката на мореплавател и скептицизма на опитен изследовател, той сглобява една нова картина на историята.

Снимка: Борислав Арнаудов

Основната хипотеза в книгата е смела и предизвикателна: според капитан Арнаудов, Крал Владислав III не загива в битката край Варна през 1444 г., а успява да избяга и да започне нов живот под фалшиво име. Капитанът изказва предположението, че Владислав е приел името Енрике Немски и се е установил на остров Мадейра, където получава земи и протекция от португалския крал. Книгата разказва как този мистериозен благородник, който се появява изненадващо на острова и който притежава същата физическа особеност като Владислав — шест пръста на крака — може да бъде никой друг освен самият Крал Владислав III Варненчик.

Впоследствие Владислав III, под името Енрике Немски, става баща на Христофор Колумб — човека, който впоследствие открива Америка. Според капитан Арнаудов, има достатъчно данни и доказателства в музейните архиви, които подкрепят тази връзка. Капитанът се позовава на факта, че Колумб е бил изключително добре приет в португалските кралски среди и е имал достъп до географски и мореплавателски знания, които по това време са били достъпни само за най-близкото обкръжение на кралското семейство.

Книгата разкрива и други интересни подробности от живота на Владислав III. Например, капитанът разказва, че т. нар. втора „смърт“ на Владислав на нос Жирао, остров Мадейра, около 30 години след битката при Варна, е също така скалъпена и целенасочено инсценирана, за да запази неговата истинска самоличност в тайна.

Снимка: Борислав Арнаудов

Работата по книгата не е била лесна. Капитанът описва своето изследване като „плаване в бурно море“, пълно с капани и опасности, под формата на добре установени исторически митове и легенди. Капитан Арнаудов използва всички възможни ресурси, за да открие и анализира данни на португалски, испански, полски, латински и други езици, често прибягвайки до помощта на онлайн преводачи.

През годините капитанът се среща с множество историци и експерти, които му помагат да запълни „белите полета“ в историята. Той се опитва да разгледа фактите от всички възможни гледни точки, като същевременно се пази от капаните на конспиративните теории. Въпреки трудностите, той не се отказва и продължава да вярва в своята мисия — да разкрие истината за живота и съдбата на Владислав III Варненчик.

Представянето на „Скритата истина“ завърши с музикални изпълнения, които допълниха атмосферата на вечерта.

Капитан Арнаудов, чрез своя труд, не само почита паметта на своя роден град, но и допринася за обогатяването на световната история. Той успява да върне славата на Крал Владислав III Варненчик и да добави едни нови измерения към неговата история.

Публикувано от Зоя Георгиева