in

Бенямин Нетаняху поиска прошка заради заложниците

Кадър: Youtube/CBS News

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поиска прошка заради неуспеха да бъдат върнати шестима заложници, намерени мъртви в Ивицата Газа в събота

Групировката „Хамас“ предупреди, че други може да бъдат „върнати на семействата им в савани“, ако не бъде постигнато примирие, предава Би Би Си.

Коментарите му дойдоха на фона на интензивните улични протести срещу воденето на преговорите му.

Натискът се засили и в международен мащаб, тъй като Обединеното кралство спря някои продажби на оръжия за Израел, обосновавайки се с риск от това оборудването да бъде използвано за нарушаване на международното право.

Но премиерът на Израел настоя, че неговите войски трябва да контролират Филаделфийския коридор в Газа – стратегически важна ивица земя, която е пречка в преговорите с Хамас.

Хиляди израелци излязоха по улиците в понеделник в нови протести, призовани от семействата на заложниците, за да изразят гнева си от неуспеха на г-н Нетаняху да върне у дома техните близки след почти 11 месеца.

The Times of Israel съобщи, че полицията е използвала значителна агресия на един протест пред дома на премиера в Йерусалим, включително насилствено блъскане на протестиращи, хвърляне на някои на земята и отвличане на много.

Един член на полицията е стиснал гърлото на репортер на Times of Israel, според вестника.

Последните демонстрации идват, след като стотици хиляди хора излязоха на улиците в протести в цялата страна в неделя, като някои демонстранти блокираха главна магистрала в Тел Авив. Мнозина носеха израелски знамена и окачиха жълти панделки – символ на солидарност със заложниците – от мост, който гледа към магистрала Аялон.

Общо 97 заложници остават в неизвестност, след като бяха отвлечени от Хамас на 7 октомври миналата година.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/