in

Експерт обясни по какво можем да познаем качествения кашкавал

Колаж: "Нова Варна"

Има някои характеристики, по които можем да познаем кой кашкавал е качествен. По темата говори Елена Щетинина, доктор на техническите науки и водещ изследовател в лаборатория по хранителни биотехнологии и специализирани продукти 

„Ако добро полутвърдо сирене или кашкавал престои известно време в чиния на стайна температура, върху него ще се появят капчици мазнина. Това означава, че продуктът е направен по добра класическа технология“, споделя Щетинина.

Тя допълва, че сиренето и кашкавалът трябва да съдържат мляко, сол, сирище, закваска и калциев хлорид в зависимост от вида на продукта, предава сайтът Актуално.

Сто грама сирене или кашкавал помага на човек да си набави дневната нужда от калций, който е важен за изграждането на костите, хрущялите, ставите и косата, участва в работата на сърдечно-съдовата, мускулната и репродуктивната системи. Тази точка е особено важна за кърмещи и бременни жени, тъй като калцият участва активно в структурата на костната тъкан на нероденото дете. Е, малкият „страничен“ ефект от повишаване на нивата на серотонин при ядене на сирене. В 100 грама кашкавал или твърдо сирене се съдържат още:

  • 4 милиграма цинк (една четвърт от дневните нужди), който е част от ензимите и имунната система;
  • 70 грама твърдо сирене или кашкавал съдържат същото количество протеини като 100 грама месо или риба.

Натуралният продукт съдържа омега-3 киселини и витамин К2 – важни компоненти за кръвосъсирването на човека. Той може да се абсорбира от човешкото тяло почти напълно и перфектно възстановява киселинно-алкалния баланс в устната кухина.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/