in

Пътник №1 111 111 беше посрещнат на Летище Варна

Снимка: Летище Варна

Изминалата вечер е била специална за Летище Варна, тъй като снощи в 11:11 ч. там е бил посрещнат пътник №1 111 111 за тази година.

Това е Ирен Он, която пристигна с полет от норвежкия град Трондхайм Тя бе изненадана със специално брандиран куфар, а нейните 172 спътници получиха ръчно приготвени бисквити.

През този летен сезон скандинавският пазар е в топ 5 на входящите туристически пазари за Летище Варна, като се изпълняват чартърни полети от общо 9 летища, като най-много са пътниците от Норвегия.

Летище Варна е международно летище в България. Намира се на 9 km от гр. Варна., на 431 km от най-натовареното летище в България – Летище София, на 129 km от второто най-натоварено летище в България – Летище Бургас и на 372 km от четвъртото най-натоварено летище в България – Летище Пловдив.

Летището е разположено западно от центъра на града, на територията на 2 общини (Варна и Аксаково).

На 24 декември 1919 г. във Варна каца първият транспортен самолет по линията София-Варна, носещ пощенски пратки. Тогава летището се нарича „Тихина“ и се намира край квартал Аспарухово, на запад от Аспахуровия мост, и има площ от 1000 – 1500 декара. Тази линия просъществува само за един месец. Едва през 1947 г. между Варна и София е открита постоянна въздушна линия.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/