in

Честит 6 септември: Какви са поуките, които трябва да вземем от Съединението?

Снимка: Pixabay

По думите на историка Стефан Шивачев Съединението е акт, подготвен от целия български народ. Той коментира, че преди Съединението европейците не са вярвали, че българите имат държавнотворчески способности.

Какви са поуките, които трябва да вземем от Съединението коментираха журналистът Евгений Тодоров и историкът Стефан Шивачев в ефира на Нова телевизия.

Шивачев каза, че през годините преди Съединението никой в Европа не е вярвал, че българите имат държавнотворчески способности.

„Тогава българската политическа класа, това са хора, които нямат управленски опит, инстинктивно дефинират основната цел пред Княжество България и Източна Румелия. А тя е да докажат, че ние можем да се самоуправляваме без Русия“, разказа историкът. Той посочи, че осъзнаването на този национален идеал и възприемането му като основна цел, мотивира цялото общество. И допълни, че Съединението е акт, подготвен от целия български народ.

Тодоров смята, че непрекъснато се правят опити да се експлоатира темата за „Съединението прави силата“.

„Това е най-подвеждащият отговор, тъй като той е в услуга на управляващите. Този лозунг ни насочва към една авторитарна система. Разединението, като демокрация, е по-ползотворният път“, посочи той. Поуките не са от акта на Съединението, а от седемте години преди това, смята журналистът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/