in

Две години от потопа в Карловско: Някои хора още са във фургони

Кадър: YouTube

Изминаха две години от наводненията в Карловско. Припомняме, че през 2022 година само за 10 часа се изливат над 200 литра на квадратен метър. Село Богдан е едно от трите населени места, които пострадаха в най-голяма степен.

„Още не мога да го преживя това, което се случи. Още си мисля, онзи ден – като знам как бушуваше. Стената ми служеше като щит. Аз се борих часове с водата. Бяха две къщи, сега няма нито една“, разказа пред бТВ Маруся – жител на село Богдан.

След като къщата ѝ е напълно отнесена от водата – вече две години фургонът си остава неин дом. Него, както и всичко останало, получила от дарители.

„Вътре нямам вода, септична яма направих, не ползвам тоалетна, няма баня. Като няма ток е тежко. Човек се примирява, все пак имам покрив над главата. Благодарна съм на всички доброволци“, добави Маруся.

Две години по-късно работата по възстановяване на пострадалите села вече е започнала. В Богдан, където живее Маруся, е започнало насипване с настилка но работата е спряла.

Работата започва с година закъснение – заради административни процедури между институциите. Сега общината е готова да възстанови мястото, но нямат бюджет за всичко.

„Към този момент има възстановени и изградени четири чисто нови моста. А дерето е възстановено към момента на 50%. Ще продължим работа до към 60-65%, като финансирането до този момент ни е осигурено около 65%. За село Богдан имаме и още четири улици, които са около дерето, като към този момент имаме средства само за една от тях. А за останалите улици, естествено, че ще поискаме средства“, обясни зам.-кметът на Карлово Данка Зидарова-Люртова.

Така две години след потопа в село Богдан все още личат щетите от проливните дъждове.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/