in

Кога се слага киселото зеле

Снимка: Pixabay

Идва есента, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле. Но кога се слага киселото зеле? Според стари хора киселото зеле се слага около или след Димитровден, който се пада на 26 октомври, но по старому (стар стил) е на 7 ноември.

Кога се слага киселото зеле?
Подходящото време да сложите киселото зеле е някъде между тези две дати, тоест между 25 октомври и 7 ноември. Но с измененията на климата в глобален мащаб, е по-добре да се съобразите с времето и температурите във вашия район, пердава tami.

Когато киселото зеле е готово и „се завие“, което става обикновено към началото до средата на октомври, е подходящ момент да закупите зеленчука. А самата подготовка и слагането на киселото зеле в бидони може да започне, когато времето е леко захладняло, с температури между 5 и 21 – 23 градуса по целзий.

Традицията около зимнината с киселото зеле
В българската традиция, правенето на кисело зеле обикновено започва около Димитровден, който се чества на 7 ноември. Този обичай има дълбоки корени и е свързан с приготвянето на зимни запаси от зеленчуци за студените месеци.

През септември и октомври зеленчуците от този тип са в изобилие и в най-добро състояние за правене на зимнина. Традиционно, семействата събират зелето и премахват листата, след което го нареждат в бидони и го подлагат на ферментация чрез саламура, а в много случаи и чрез добавяне на други агенти, които спомагат за по-бърата ферментация.

Този процес на зреене продължава няколко седмици, след което киселото зеле става готово за консумация и се съхранява на хладно през зимата. Това е важна част от методите за консервиране в България, която съчетава богатия кисел вкус и запазване на зелето за студените месеци.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/