in

Украински дрон порази жилищен блок край Москва: Жена загина

Колаж: "Нова Варна"

Украински дрон e поразил жилищна сграда в руския град Раменское, намиращ се близо до столицата Москва. Съобщава се за една загинала жена при удара, а други трима души са били ранени. 144 украински дрона са били унищожени или прехванати над девет региона на Руската федерация, включително над Московска област.

„Атаката с дронове срещу района на Москва показва, че „киевският режим“ е враг на Русия. Трябва да продължим да се борим с него“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Една жена беше убита близо до Москва, след като останките от свален украински дрон удариха жилищния блок, в който тя живееше, и предизвикаха пожар, според руски официални лица.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговата противовъздушна отбрана е свалила 144 украински дрона през нощта в девет региона, като 20 само над Московска област, предава Ал Джазира.

Областният губернатор на Москва Андрей Воробьов обяви, че отломките от дрона са повредили най-малко две многоетажни жилищни сгради в квартал Раменское в ранните часове на вторник, подпалвайки няколко апартамента.

Атаката е предизвикала пожар на 11-ия и 12-ия етаж на сградата, каза Воробьов.

Той каза, че 43 души са били евакуирани в центрове за временно настаняване.

Кметът на града Сергей Собянин каза, че екипи за спешна помощ са били изпратени на редица места в региона, както и в района близо до летище Жуково и около квартал Домодедово – мястото на едно от най-големите летища в Москва.

Властите временно затвориха три летища – Внуково, Домодедово и Жуковски. Службата за гражданска авиация Росавиация съобщи, че 48 полета са били пренасочени към други летища.

Русия удари Украйна с хиляди ракети и дронове през последните две години и половина, убивайки хиляди цивилни, разрушавайки голяма част от енергийната система на страната и нанесе щети на търговски и жилищни сгради в цялата страна. Украйна твърди, че има право да отвърне на удара дълбоко в Русия, въпреки че западните съюзници на Киев не искат пряка конфронтация между Русия и водения от САЩ военен съюз НАТО.

Превод и редакция: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/