in

Кампания за превенция във Варна: Извършват скрининг за риска от туберкулоза

Снимка: Областна администрация - Варна

Кампания за превенция на туберкулозата започва със „Седмица на отворените врати“ във Варна. Това съобщават за медия „Нова Варна“ от Областна администрация – Варна.

На 16-ти, 17,-ти и 19-ти септември 2024 година, в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Варна“ /СБАЛПФЗ – Варна/ ще се проведе кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза.

Скрининговата кампания е в изпълнение на дейности по „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България“. СБАЛПФЗ – Варна се намира във Варна, на адрес ул. “Мануш войвода“№11 А.

В рамките на „Седмицата на отворени врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета на 4 езика – български, английски, руски и украински, както и консултации. При откриването на случаи на заболяването се предприемат мерки за хоспитализация и лечение.

Здравните специалисти напомнят, че туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да се проведе адекватно лечение, съобразено с международните стандарти.

В България диагностиката, лечението и профилактиката са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.