in

Кой не трябва да яде патладжан

Снимка: Pixabay

Както е известно, патладжанът е нискокалоричен продукт – той е един от най-добрите зеленчуци за отслабване. Богати е на фибри, които премахват не само излишната течност от тялото, но и токсините. Съдържа витамини от група В, витамин С, РР и каротин, както и необходими за организма минерали като калий, желязо, калций, магнезий, натрий и фосфор.

Витамин С, съдържащ се в него, предпазва организма от инфекции и настинки, а витамините от група В укрепват нервната система и помагат в борбата с безсънието и депресията, предаде actualno.

Ползи от патладжана
Антоцианинът нисунин , на който са богати патладжаните, се бори със свободните радикали, предпазва клетките от окисление и увреждане и предотвратява образуването на тумори . Антоцианините придават еластичност на стените на кръвоносните съдове, облекчават възпалението и намаляват риска от развитие на атеросклероза.

За тези, които са решили да спрат да пушат, този зеленчук е изключително полезен заради голямо количество витамин РР (никотинова киселина), който помага на тялото по-лесно да понесе симптомите на абстиненция.

Поради съдържанието на желязо, цинк и манган патладжаните са показани при анемия и са особено полезни за тези, които имат проблеми със съдовата система и сърцето. Те могат да се консумират при диабет и след инсулт.

Патладжаните предотвратяват образуването на холестерол . Поради това те са много полезни за възрастни хора, за лечение и профилактика на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, придружени от отоци.

Патладжаните са полезни за кожата , защото помагат за задържане на влагата в нея и следователно помагат да се избавите от бръчките. Полезните вещества, на които са богати плодовете, помагат на тъканите да се регенерират, а кожата да се освободи от излишните мъртви клетки. Един зеленчук съдържа 10% от дневната ви норма на манган, който е от съществено значение за здрави кости и здрава кожа, според The Health Site.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/