in

Атлет мина по въже от Азия в Европа над Босфора

Кадър: Youtube/Haber Lütfen

Естонски слаклайнер смая Истанбул с трансконтинентална разходка.  Естонският атлет Яан Руз влезе в историята, след като премина от Азия в Европа, ходейки по въже, опънато над емблематичния Мост на мъчениците в Истанбул.

Руз измина 1074 метра по въже, окачено на 165 метра над Босфора, и успя да развълнува града под него.

Атлетът започна разходката си от азиатската страна на Босфора в 18:00 часа, завършвайки трансконтиненталното си пътуване само за 47 минути.

„Босфорът има хиляди години историческо и културно значение, както и невероятна природна красота“, каза Руз след историческия си подвиг, съобщава Хюриет Дейли Нюз.

„Написах история, така че съм много щастлив“, допълва той.

Постижението бележи първия път, в който човек преминава от Азия до Европа пеша на такава висока надморска височина.

Събитието беше подкрепено от Министерството на транспорта и инфраструктурата на Турция и Главната дирекция на магистралите.

Руз се влюбва в слаклайна, след като започва спортната си кариера в паркур. След постижението си той обясни техническите предизвикателства на пресичането.

„Въжето е дълго около 1074 метра, но провисва в средата. Въжето тежи няколкостотин килограма, а напрежението се променя с вятъра. В средата има 35-40 метра провисване и следва да се уверя, че въжето е добре опънато, преди да тръгна“, посочва той.

„Имам страх от височини, но този страх е необходим. Помага ми да подобря техниката си и да остана в безопасност. Трябва да се страхувам от падане, за да мога да гарантирам безопасността си“, казва Руз.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/