in

Калфин: Няма провокация. Няма за какво да се извиним на Северна Македония

Кадър: бТВ

Припомняме, че премиерът на РСМ Християн Мицкоски разкритикува България заради липсата на македонското знаме по време на срещата между президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев, която се състоя в София. Мицкоски заявим, че с това България е преминала „червената линия“.

„Нямаше нужда да се прави такъв проблем от това посещение и факта, че нямаше знаме на Северна Македония. Строго протоколно няма такова изискване и затова македонското искане няма основание. Няма провокация. Няма за какво да се извиним. Те продължават да използват една риторика, която е малко по-силна от нормалното говорене. Според мен не трябва да им обръщаме внимание. Това е измислен проблем“, коментира в ефира на бТВ бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

„Все пак, когато се посещава официална институция, би могъл протоколът на президентската администрация да сложи македонското знаме. Но това, че няма не е някакво нарушение на правилата. Добрият домакин би могъл да го направи, но съвсем не е задължително“, допълни той.

Заради липсващото македонско знаме на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска – Давкова властите в Скопие заявиха, че ще връчат протестна нота на българския посланик.

В понеделник вечерта кореспондетът на бТВ в Скопие съобщи, че посланикът на България в Северна Македония Желязко Радуков е отказал да получи протестната нота.

По думите на Ивайло Калфин отказът от получаване на протестна нота е прецедент и според него е съгласуван с външното ни министерство и дори на по-високо ниво.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/