in

Прокуратурата обяви колко килограма марихуана и кокаин са задържани през август у нас

Снимка: Pixabay

По информация от пресцентъра на Прокуратурата на Република България над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани през август. Това показват данни на Междуведомственото звено на прокуратурата и МВР.

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани за период 1-31 август 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията на престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция.

За отчетения период досъдебните производства за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества са 579. Специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 499, задържани са 980 лица.

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са 271.

В периода 1-31 август 2024 г. са разкрити 33 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества, сред тях една в област Габрово, като в момент на извършване на наркосделка в гр. Севлиево са заловени и иззети 14,5 кг канабис.

При една от специализираните полицейски операции срещу нелегалната миграция е неутрализирана мащабна международна организирана престъпна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани, действаща на територията на страната. Задържани са 8 лица, включително ръководители на групата, които са граждани на Сирия и Йордания. Намерени и иззети са метален предмет, наподобяващ пистолет, пълнител, 1,513 кг кокаин, 35 бр. боеприпаси различен калибър, 18 мобилни телефони, 4 GPS устройства за проследяване, ключове и талони за автомобили, 21 СИМ карти и множество документи, относими към престъпната дейност.

През август 2024 г. са постановени и влезли в сила 213 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 226 съдебни акта за незаконно превеждане през границата и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната (престъпления по чл. 279, 280 и 281 от НК).

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август 2023 г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.