in

Три точки в централната част на Варна са обект на наблюдение с дрон

Снимка: Община Варна

Три точки в централната част на Варна са обект на наблюдение с помощта на дрон – районът на Операта, входът на Морската градина и Морска гара, като с това се цели да се проследят туристическите потоци в най-натоварените месеци от годината, а на базата на събраната информация да бъде направен анализ, който да послужи да изготвянето на препоръки към институциите и местните власти, ангажирани с дейности в сферата на туризма.

Основната цел е подобряване на услугите и управлението на туристическите потоци чрез иновативни подходи, модерни решения и участие на различни заинтересовани страни. Проектът ще се съсредоточи върху райони с висока концентрация на туристи в седем пилотни обекта в партньорските държави. Чрез използване на данни, набрани по различен начин – термални камери, броячи на посетители, дронове и др., ще бъдат проучени гъстотата, маршрутите, поведението и навиците на туристите. За целта са подбрани разнообразни местоположения – обекти на ЮНЕСКО, пристанища, градски центрове, плажове, културни паметници, паркове и др., съобщават от Областен информационен център-Варна.

По време на среща във Варна бяха представени целите и заложените дейности по проекта, както и основните роли и ангажименти на партньорите в неговото изпълнение. Всеки от тях запозна присъстващите с пилотния район, който представлява, със спецификата на работа и методите, чрез които ще бъдат постигнати планираните резултати.

Изпълнението ще продължи до 30.09.2026 г.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/