in

Фон дер Лайен заминава за Киев: Със Зеленски ще обсъдят нуждите на Украйна преди настъпването на зимата

Снимка: Facebook/Европейската комисия в България / European Commission in Bulgaria

Председателят на Европейската комисия обяви, че ЕС е готов да предостави на Украйна още 160 милиона евро за хуманитарна помощ и ремонти.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че утре ще пътува до Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски нуждите на неговата страна в навечерието на зимата, предава БТА.

Фон дер Лайен отбеляза, че голяма част от украинската енергийна инфраструктура е унищожена от руските въздушни удари и за възстановяването ѝ ще послужат средствата, придобити от печалбите от запорираното в ЕС руско имущество по силата на европейските санкции.

По нейните думи ЕС е готов да предостави на Киев още 160 милиона евро за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната мрежа. От началото на руското военно нападение преди две години ЕС е осигурил над два милиарда евро подкрепа за покриване на нуждите от енергия на Украйна, добави тя.

Според председателя на ЕК осигурената подкрепа, включително със свързването на електропреносните мрежи на ЕС и на Украйна през 2022 г., покрива около 25 на сто от зимното потребление на нападнатата страна. Фон дер Лайен уточни, че руските удари са унищожили 80 на сто от украинските ТЕЦ и 1/3 от ВЕЦ в страната.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/