in

След като ДАНС откри едно от най-скъпите вещества на планетата край Пловдив: Колко струва и за какво се ползва?

Колаж: "Нова Варна"

Както ви съобщихме по-рано днес, голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност“.

Това всъщност е едно от най-скъпите вещества в целия свят. Един грам америций струва 140 000 дoлapa.

Америцият (Аmеrісіum) e paдиoaĸтивeн мeтaл, изпoлзвaн в мaлĸи ĸoличecтвa в димни дeтeĸтopи. Зa пъpви път ce cинтeзиpa пpeз 1944 гoдинa. Физичнитe и xимичнитe cвoйcтвa нa aмepициyмa ca близĸи дo тeзи нa плyтoния. Cвeжият aмepиций cвeти в тъмнoтo и пpитъмнявa бъpзo, ĸoгaтo e oтĸpит нa cвeтлo. Cчитa ce зa тoĸcичeн пopaди cвoятa paдиoaĸтивнocт.

Секретна операция у нас: Открито е голямо количество радиоактивен метал

Америцият е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение.

Това е твърд метал със сребристобял цвят и бял блясък, ковък и сферографитен. Свети в тъмното и е доста ковък.

Металът може да се използва за изработването на ядрено оръжие, въпреки че се произвежда трудно и е необходимо и наличието на плутоний.

Според експертите америцият има различни – приложения, като източник на неутрони, в алфа-йонизиращо лъчение, за свойства на гама предаване, като потенциално гориво за космически кораби, при намирането на нефтени кладенци, определяне на плътността на почвата и съдържанието на влага, измерване на съдържанието на влага в кокс и бетон, в активационния анализ на различни материали, както и за тестване на неутрони броячи, предава бТВ.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/