in

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Снимка: Pixabay

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий, замръзване, пожари, сила на директен удар и космическа радиация.

Учени от Обединеното кралство са съхранили целия човешки геном върху „5D кристал с памет“ с надеждата, че той може да бъде използван в бъдеще като план за връщане на човечеството, след евентуално негово изчезване, съобщава Си Ен Ен.

Кристалът, който е разработен от екип от изследователи в Центъра за изследване на оптоелектрониката на Университета в Саутхемптън, може също да се използва за създаване на запис на растителни и животински видове, изправени пред изчезване.

Той може да съхранява до 360 терабайта информация за милиарди години и може да издържи на екстремни условия, включително замръзване, пожари, сила на директен удар, космическа радиация и температури до 1000 градуса по Целзий, съобщават от университета в изявление за пресата, публикувано в четвъртък.

През 2014 г. кристалът беше признат от Гинес за „най-издръжлив цифров материал за съхранение“.

Екипът от университета на Саутхемптън, ръководен от проф. Питър Казански, е използвал свръхбързи лазери за прецизно вписване на данни в наноструктурирани кухини, ориентирани в силициев диоксид – с размери на елементите до 20 нанометра.

Те описват съхранението на данни върху кристала като 5D, защото информацията се превежда в пет различни измерения на неговите наноструктури – тяхната височина, дължина, ширина, ориентация и позиция.

„5D кристалът на паметта отваря възможности за други изследователи да изградят вечно хранилище на геномна информация, от която могат да бъдат възстановени сложни организми като растения и животни, ако науката в бъдеще позволи“, каза Питър Казански, професор по оптоелектроника, който ръководи отбор на Саутхемптън.

По-рано тази година учени разкриха план за опазване на земните видове в криогенно биохранилище на Луната, предназначено да спаси видове в случай на бедствие на родната ни планета.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/