in

Има риск от наводнения по брега на река Дунав

Снимка: Google Maps

Стана ясно, че нивото на река Дунав по хърватския бряг е достигнало над 670 см. Освен това придошлите води на реката в Унгария достигнаха до стълбите пред парламента в Будапеща.

От днес в Хърватия влизат в сила извънредни мерки за защита от наводнение, тъй като нивото на р. Дунав по хърватския бряг достигна над 670 см. Това съобщи националната телевизия ХРТ.

Очаква се водното равнище да се повишава до сряда и всички служби са готови за този пик, каза Желко Ковачич от хърватското дружество за управление на водите „Хърватске воде“.

„Дежурим по 24 часа в денонощието. Имаме около 50 000 торби в резерв. Затворихме всички проходи, улуци за дъжд, водостоци – всички места, които са отворени, когато ситуацията е нормална“, отбеляза Ковачич.

Пристанищното селище Батина е укрепено с насип, който предпазва от вода с ниво до 900 см, предава БТА.

В Унгария придошлите води на Дунав достигнаха до стълбите пред парламента в Будапеща. Страната се подготвя за пик на валежите до дни. Властите разположиха хиляди чували с пясък, които да спрат водата.

Това са най-тежките наводнения в Централна и Източна Европа през изминалите 20 години. Бедствието отне живота на 24 души.

Проливни дъждове причиниха наводнения и в Испания, като сред най-засегнатите е областта Каталуня.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/