in

Колко пъти седмично можем да ядем картофи според експерти?

Снимка: Pixabay

Картофите са любима храна на много хора по света. Те могат да се приготвят по най-различни начини и се готвят бързо, което ги прави доста предпочитани. Могат да се варят, да се пържат, да се пекат и са чудесна гарнитура за месо.

Но полезно ли е този зеленчук да се включва в ежедневната диета на човека? Изданието The Health Site дава отговор на този въпрос.

Картофите не трябва да се ядат твърде често, според здравния портал. Причината е излишното нишесте и въглехидрати. В пържените картофи освен нишесте има и много мазнини. Яденето на големи количества картофи всеки ден може да доведе до наднормено тегло и загуба на инсулинова чувствителност.

Всички тези горепосочени недостатъци не означават, че картофите трябва да бъдат напълно изключени от диетата. Те могат да се консумират 1-2 пъти седмично. С такава честота на консумация зеленчукът ще бъде от полза за тялото. Грудките съдържат голямо количество важни компоненти: фибри, калций, фосфор, магнезий и др.

Един необелен картоф съдържа няколко грама фибри, но яденето на зеленчука с кората е още един допълнителен грам, който може да ви помогне да достигнете препоръчителното количество фибри (25 до 38 грама на ден). И това насърчава редовното изпразване на червата.

Накратко, по-малко вероятно е да получите запек, ако ядете картофи с кората, както и други богати на фибри храни като зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни, съобщава изданието.

Според проучване на LWT от 2020 г., варените картофи създават бавно смилаемо и устойчиво нишесте. Това в крайна сметка забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите. Според проучване от 2018 г. в списание Nutrients , ако храната ви включва картофи, може да се чувствате по-сити и удовлетворени по-дълго. В крайна сметка може да е по-малко вероятно да преядете или да пожелаете лека закуска след основното си хранене.

Целите картофи съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от бактерии в дебелото черво. Според проучване от 2019 г. в American Journal of Potato Research, това означава, че картофите се считат за пребиотици, така че те хранят добрите бактерии в червата ви.

Яденето на цели картофи и други хранителни източници на пребиотици, като чесън, помага за поддържането на здрав микробиом, подобрява храносмилането и поддържа имунитета.

Картофите са богати на калий, минерал, който поддържа вашите нерви, мускули, бъбреци и сърце. Калият също играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане. Един картоф е добър източник на калий, посочва сайтът Здравето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/