in

Проф. Кантарджиев коментира новия вариант на грипа

Кадър: Нова Нюз

Новият вариант на грипа „Хес“ не е по-опасен, по думите на проф. Тодор Кантарджиев. Той обяви, че през есента ще се появят първите случаи на грипа у нас.

„Нормално е есента да се появят първите случаи на грип. В момента са много малко инфекциите – ликвидирана е заплахата за морбили, до разумен минимум са сведени случаите на коклюш, както и случаите на варицела и скарлатина“, заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той посъветва хората над 65 години да си сложат безплатните ваксини за грип при общопрактикуващите лекари.

„До края на октомври – ноември да се ваксинират. Обикновено ноември започват първите случаи на циркулиращ грип“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му новият вариант „Хес“ не е по-опасен, като грипът е с много кратък инкубационен период за разлика от коронавируса.

Както вече стана ясно, ваксините срещу грип вече са налични в аптеките в България. Ваксинацията срещу грип е препоръчителна за хора с хронични заболявания, за пациенти на хемодиализа, за имуносупресирани пациенти, пациенти с органна трансплантация.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/