in

Потребители и млекопреработватели искат защита на качествената храна

Колаж: "Нова Варна"

Исканията на хората са свързани с промени в законодателството и увеличаване на санкциите за нарушители.

Потребители и млекопреработватели с общи искания в защита на качествената храна. И двете страни се обявиха за промени в законодателството и увеличаване на санкциите за производители, които нарушават правилата.

Друго искане е да бъдат обявявани имената фирмите, които многократно са допускали нарушения в продуктите, които пускат на пазара.

„Апелираме за по-сериозни мерки. Първо нарушение – 5000 лв., следващо – 50 000 лв. и трето – затваряне на предприятие, което не гарантира интереса на българския потребител“, каза председателят на Сдружение „За достъпна и качествена храна“.

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви преди дни министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе в МЗХ.

Ресторантьорите вече ще бъдат задължени да пишат в менютата си дали шопската салата е направена със сирене или с имитиращ продукт вместо това.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/