in

Три денонощия ще има смущения във водоподаването във Варна

Снимка: Pixabay

От ВиК-Варна информират, че предстои влизането в експлоатация на ключов водопровод по проекта за водния цикъл. От дружеството съобщават, че до края на седмицата трябва да бъде направено превключването на участък от „Магистрален водопровод III-ти етап“ към новоизградено трасе Ф1000

В рамките на тази седмица ще бъде факт превключването на водоподаването от т.нар. „руски водопровод“ към новия, който бе изграден между ул. „Патриарх Максим“ в местност „Пчелина“ и пресичането на бул. „Христо Смирненски“ с бул. „8ми Приморски полк“ (по пътя за „Виница“). Това е един от ключовите обекти, който ще направи по-устойчиво водоснабдяването за абонатите в северната част на града до курорт „Златни пясъци“. Старото съоръжение не само генерира напрежение с честите аварии, но и калкулира големи разходи за „ВиК – Варна“ ООД.

Техническите дейности по превключването ще започнат с източване на стария „руски“ водопровод. За тях ще бъде известена своевременно Регионалната инспекция за опазване на околната среда, тъй като голямото количество вода, което ще попадне в деретата ще се отрази на нивото в Шокъровия канал. Очаква се тази дейност да трае 7-8 часа и ще се проведе в нощните часове на 25 септември (сряда). Вече са направени всички хидравлични и лабораторни проби, увери управителя на ВиК – Варна инж. Веселин Русев. Пробите на водата вече отговарят на всички изисквания за дезинфекция и предстои издаването на хигиенно заключение и здравно становище за въвеждане в експлоатация от Регионалната здравна инспекция.

Монтажните дейности в двете шахти, в които ще се извърши самото превключване от стария компрометиран водопровод към новия, ще започнат в четвъртък сутринта и ще продължат три денонощия. През това време абонатите на дружеството ще бъдат прехвърлени на резервно захранване, но, поради по-малкия капацитет на алтернативните водоизточници, е възможно да има временни смущения във водоподаването, за което „ВиК – Варна“ ООД предварително се извинява. За информация за хода на работата по обекта абонатите ще могат да се информират от страницата на дружеството.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.