in

Китай изстреля междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан

Кадър: vbox7

Китай съобщи, че е изстрелял успешно междуконтинентална балистична ракета (ICBM), носеща макетна бойна глава, в Тихия океан. Страната прави такъв тест за първи път от десетилетия.

Междуконтиненталната балистична ракета е била изстреляна в 08:44 ч. местно време в сряда (26 септември). От Министерството на отбраната на Китай съобщават, че ракетата е паднала в очакваните морски райони.

От министерството добавят, че тестовото изстрелване е „рутинно“ и е част от неговото „годишно обучение“.

Типът на ракетата и траекторията ѝ остават неясни, но китайските държавни медии съобщават, че Пекин е „информирал предварително заинтересованите страни“, предава Би Би Си.

Анализатори казаха, че описанието на теста от Пекин като „рутинен“ е изненадващо, тъй като последният подобен тест се е случил през 1980 г.

Тестовете на ядрено оръжие на Китай обикновено се провеждат във вътрешността. Преди страната е изстрелвала тестото междуконтинентални балистични ракети на запад в пустинята Такламакан в района на Синдзян.

Така че се смята, че това е първият път от 1980 г. насам, когато тя изстрелва междуконтинентална балистична ракета в международни води.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/