in

25 септември е: Честит имен ден на празнуващите

Кадър: YouTube

На днешния ден (25 септември) Православната църква почита паметта на преп. Сергий Родонешки чудотворец и Св. преподобна Ефросиния Александрийска. Преподобният Сергей се счита за покровител на скитащите се.

Със светското име Вартоломей, той е живял през XIV век и оказал огромно влияние върху монашеството в цяла Русия. Още от раждането си свети Сергий учудвал всички с навиците си.

В сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това, майката напълно престанала да яде месна храна.

Мнозина прибягват към неговото молитвено застъпничество, когато търсят успех в учението или искат да придобият духовна мъдрост.

Днес имен ден днес празнуват мъжете, носещи името Сергей.

Има много версии за произхода на името. Една от популярните е, че произхожда от древния римски род Sergius. В превод от латински значи „висок“, „знатен“.

Според друга версия името Сергей е модерна форма на името Сергий, коeто произлиза от латинското Servi dei – „слуга на Бога“.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/