in

Учени откриха нов вид „акула призрак“

Кадър: Youtube/GOLAHURA

Новозеландски учени са открили нов вид „акула призрак“ във водите на Нова Зеландия. Това е рядък вид риба, която е невероятно трудна за забелязване, тъй като живее на големи дълбочини в Тихия океан.

Известни още като риба-призрак или химера, призрачните акули са тясно свързани с акулите и скатите. Те нямат люспи и скелетите им са изградени изцяло от хрущял, съобщава Би Би Си.

Д-р Брит Финучи, един от учените, открили австралийската тесноноса риба призрак, споделя, че находката е доста „вълнуваща“.

„Тяхното местообитание ги прави трудни за изучаване и наблюдение, което означава, че не знаем много за тяхната биология или статус на заплаха“, каза тя.

Д-р Финучи и други изследователи от Националния институт за водни и атмосферни изследвания на Нова Зеландия откриха създанието в район на океанското дъно, известен като Chatham Rise, който се намира на изток от Нова Зеландия.

Призрачните акули обикновено живеят на дълбочина до 2600 метра.

Д-р Финучи каза, че видът се откроява с необичайно дългата си муцуна, която може да съставлява половината от дължината на тялото му.

Първоначално се смяташе, че рибата призрак е част от вид, който се среща по целия свят. Изследванията обаче по-късно разкриха, че е генетично различен от своите братовчеди и живее само във водите на Австралия и Нова Зеландия.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/