in

Одобрено: Ето колко ще струват на Варна изборите за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“

Колаж: "Нова Варна"

Днес стана ясно, че Общинският съвет във Варна е одобрил да бъдат отпуснати 1,4 млн. лв. за частичните избори за районни кметове, които рпедстои да се проведат на 20 октомври. До частични избори във варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ се стигна, след като ОИК прекрати пълномощията на избраните за техни кметове. 

Общинският съвет одобри план-сметката за частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“. След дебати съветниците дадоха съгласието си 1,4 млн. лв. да бъдат осигурени от местната хазна за провеждане на вота на 20 октомври. Съгласно Изборния кодекс разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните избори, включително с техника и консумативи, са за сметка на общинския бюджет.

520 хил. лева са предвидени за възнаграждения на членове на секционните избирателни комисии. Разходите, свързани с организационно-техническата подготовка – отпечатване на избирателни списъци, бюлетини, изборни книжа, печати и др., са в размер на 335 хил. лева. За други разходи, като наем на зала, охрана, транспорт, канцеларски материали и консумативи, са заделени 475 хил. лева. В план-сметката има включени и 70 хил. лева за възнаграждения на членовете на Общинската избирателна комисия.

На днешното заседание съветниците гласуваха също годишния отчет за изпълнението на бюджета и на сметките за средства от ЕС за миналата година. Отчетът на приходите възлиза на 582 млн. лева, като реалният размер на получените постъпления към 31 декември 2023 г. са в по-голям размер и възлизат на 666,1 млн. лева. В тази сума са включени наличностите по сметките, отразени с отрицателен знак (– 84,1 млн. лева). Отчетените приходи за местни дейности за 2023 г. са в размер на 242,2 млн. лева и са с 68,6 млн. лева повече спрямо тези за 2022 г. Постъпленията от имуществени и други данъци са в размер на 111,3 млн. лева, като спрямо миналата година е налице увеличение от 1,4 млн. лева. Малко над 94 млн. лева са неданъчните приходи при отчет за 2022 г. – 81,87 млн. лева, което представлява увеличение от 12,1 млн. лева.

По отношение на разходваните средства през миналата година са предоставени 132,7 млн. лева повече за различните функции по бюджета в сравнение с разходите, извършени през предходната година, но спрямо първоначалния план за 2023 г. намалението е в размер на 160,7 млн. лева. Това се дължи най-вече на функция „Жилищно строителство и БКС“. Най-много средства са изразходвани за функция „Образование” – 193,1 млн. лева, или 39 % от бюджета. Следват функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ – 21 %, „Икономически услуги и дейности“ – 11% и т.н.

Документът е одитиран от Сметната палата, като в доклада на институцията се посочва, че не са констатирани случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпоредби и не са установени недостатъци във вътрешния контрол. Въз основа на тези констатации отчетът на бюджета на Община Варна за 2023 г. е заверен от Сметната палата.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.