in

Поставят птицезащитни устройства в Североизточна България, включително и край Варна

Снимка: ЕРП Север

От Електроразпределение (ЕРП) Север съобщават за медия „Нова Варна“, че стартира поставянето на изолационни материали в защита на птиците. Вече са поставени птицезащитни устройства на 247 стълба, включително и край Варна.

Електромонтьорите на ЕРП Север започнаха активните дейности по монтаж на птицезащитни устройства (ПЗУ) на съоръжения от електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

Началото на работата по обезопасяване беше съобразено с приключване на летния сезон и прибирането на реколтата от нивите, в които са разположени голяма част от стълбовете и електропроводите, включени в списъка за монтаж на ПЗУ. Те са подбрани след предварителни полеви проучвания за смъртността на птиците по ключови въздушни електропроводи в Североизточна България, извършени съвместно с експерти на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), което е партньор на ЕРП Север.

До момента специалистите от Електроразпределение Север са поставили птицезащитни устройства на 247 стълба, като най-много – 152, са в областите Шумен и Търговище, откъдето започна монтажът с първите доставени материали в районите на Хитрино, Плиска, Панайот Волово, Царев Брод, Енево. В останалата територия, обслужвана от ЕРП Север, са обезопасени съответно 31 бр. в района на варненските села Въглен, Суворово, Неофит Рилски, 18 бр. край град Кубрат, Разградско, 27 бр. в района на село Сенокос, Добричко и 19 бр. по извод Писарево край Горна Оряховица. Дейностите по пилотното монтиране на ПЗУ за тази година се планира да продължат докато метеорологичните условия позволяват предвид предстоящия зимен сезон.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.