in

Проф. Рачев обяви кога да очакваме сутрешни замръзвания, отрицателни температури и първите слани

Кадър: бТВ

Климатологът проф. Георги Рачев обясни, че през месец октомври ни очаква и топло време, но след 20 дни ще дойде времето на сутрешните замръзвания, отрицателни температури и първите слани.

„Днес сутринта и вчера вчера беше доста хладно. Септември го изпращаме перфектно – с над един градус над нормата и с достатъчно и повече валежи, които обаче все още не могат да компенсират засушаването“, заяви в ефира на бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„Очакват ни три дни радост. В събота и неделя няма да е толкова студено, но ще бъде влажно. В петък в Италия е вероятно да се формира един циклон, благодарение на който ще започне влажно, ръмящо време, което ще се задържи до понеделник. Но няма да има тези ниски температури“, обясни още проф. Рачев.

„В София градусите ще достигнат 25-26 градуса. Събота и неделя ще захладнее заради валежите. Но от вторник ни очаква хубаво време“, сочи прогнозата на климатолога.

По думите му в Пловдив, както винаги, ще е няколко идеи по-топло.

„Идва времето на сутрешните замръзвания, отрицателни температури и първите слани, но тях ги очакваме след 20 дни“, каза още професорът.

„В Стара Загора се очаква много бързо затопляне с температури над 20 градуса и много слънце. Вятърът обаче продължава, но ще се обърне и топлото време ще си продължи и пред октомври. Сутрешните температури също няма да са ниски“, добави Георги Рачев.

По Черноморието се очакват 25-26 градуса.

„Чудесно време. Есента по морето винаги е била по-топла, защото тази „вряла“ вода си оказва влияние до декември месец“, обясни климатологът.

„Октомври започна хладно, но няма да продължи така. Предстои топло време. Очаква се валежите да бъдат в норма“, уточни проф. Рачев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/