in

Марк Рюте поемма оттук: Застава начело на НАТО

Колаж: "Нова Варна"

Днес (1 октомври 2024 година) официално Марк Рюте застава начело на НАТО. Това се случи на церемония в централата на Алианса в Брюксел.

Бившият премиер на Нидерландия пое поста генерален секретар от Йенс Столтенберг.

Столтенберг ръководи НАТО през последните 10 години. Очаква се Рюте да запази приоритетите на Столтенберг в отбранителния съюз, в който членуват 32 държави.

„Смятам, че най-големият риск ще бъде, ако президентът Владимир Путин спечели, защото тогава посланието ще бъде, че когато той използва военна сила, а и когато заплашва съюзниците от НАТО, той получава това, което иска. Това ще направи всички нас по-уязвими. Разбира се, ние следим отблизо какво прави Русия и много ясно сме предали на Москва, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води”, заяви Йенс Столтенберг.

„Затова за мен е голяма чест да Ви последвам като генерален секретар и, така да се каже – да вляза във вашите големи обувки. И двамата вярваме, че силната трансатлантическа връзка е в основата на нашия съюз и мога да ви уверя, че ще направя всичко възможно, за да гарантирам, че тя ще остане стабилна”, посочи от своя страна Марк Рюте.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/