in

Поклон пред Евгени Георгиев: Почина златният медалист от Европейското първенство за трансплантирани

Колаж: "Нова Варна"

Скръвна вест съобщиха от Българския отбор на трансплантираните. Стана ясно, че е починал златният медалист от Европейското първенство за трансплантирани – Евгени Георгиев. До фаталния край се е стигнало след усложнения от COVID-19.

В продължение на 18 години Евгени живее с присадено сърце, а още 2 години преди това – с изкуствено.

Той беше начело на Алианса на трансплантираните, от години се бореше за стимулиране на донорството и търсеше възможности за рехабилитация и спорт на пациентите с присадени органи. Създател е на националния спортен фестивал „Играй с мен” и е участник на пет първенства за трансплантирани.

За последно Евгени беше част от българския отбор на Европейското първенство в Лисабон през юли тази година. Спечели златен медал в турнира по тенис на маса и сребърен в турнира по бадминтон.

В памет на Евгени Георгиев ще бъде учредена награда на неговото име за проявен спортен дух!

Призът “Евгени Георгиев” ще се връчва на Националните спортни игри на трансплантираните на най-активния състезател.

„Евгени ще остане завинаги част от Bulgaria Team Transplant! Той бе един от основните мотори за спорт на хората с увреждания и в частност на хората с трансплантирани органи. Участва на пет Европейски първенства и спечели дузина отличия за България. Евгени остави трайна следа по пътя на популяризиране на донорството и трансплантацията в България! Поклон! Завинаги един от нас!“, пишат от Българския отбор на трансплантираните.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/