in

До няколко дни идва нов голям порой, предупреждават синоптици

Снимка: Pixabay

Синоптици предупреждават за значителни валежи от дъжд, които предстои да се изсипят над страната ни към края на настоящата седмица. Очаква се дъждовете у нас да започнат още късно вечерта в петък.

На 5-ти октомври, отново голяма част от Балканския полуостров и нашата страна ще са под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт, свързан с циклогенез над България. Валежите ще са значителни и на много места ще паднат количества от над 20-30/кв.м., посочват синоптиците от Meteo Balkans.

Дъждовете ще започнат късно вечерта в петък, като по-значителни ще са през нощта и в ранните сутрешни часове в събота, над Западна и Централна България.

През съботния ден валежната зона ще се измести на изток и ще отслабне. Ново активизиране на процеса очакваме в неделя и понеделник над Източна България, като там количествата за период от 96 часа, могат да минат и 100 л/кв.м

По северните склонове на Стара планина и над Родопите зареди орографията са възможни и валежи от над 40-70 л/кв.м, като средно моделите прогнозират стойности между 20-35 мм.

През нощта срещу понеделник, очакваме да се формира и циклон, а през деня в понеделник неговата фронтална зона ще премине през Източна България, което ще създаде и предпоставки за очаквани гръмотевични бури.

Валежи от сняг се очакват в планините, като снежната граница ще се снижи под 1800 метра надморска височина.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/