in

Българин в Израел с разказ за ракетната атака вчера

Колаж: "Нова Варна"

Припомняме, че вчера вечерта Иран атакува Израел с около 200 балистични ракети. Заради ракетната атака в цял Израел прозвучаха сирени, а хората бяха призовани да се скрият в бомбоубежища.

„Нощта премина спокойно. Не е имало въздушни тревоги. Последната беше към 23:00 ч. във вторник. Въздушното пространство над Израел беше отворено за полети, което е най-сигурният знак, че не се очакват атаки”, разказа в ефира на Нова телевизия Давид Леви, българин, живеещ в Израел.

По думите му той пристигнал в Тел Авив с полет от България около обяд във вторник. „Самият полет беше отклонен, защото малко преди захода към летището имаше атака на „Хизбула”. Наложи се да заобиколим и да преминем през въздушното пространство на Йордания. Кацнахме с 30 минути закъснение”, заяви той.

През целия ден получавал съобщения и инструкции от автоматичната система за оповестяване на опасност. „Имаме специална апликация на телефоните си. Информация се получава и през всички медии. Последната инструкция беше около 30 минути преди въздушната тревога и гласеше, че всички трябва да сме на разстояние от 2 до 3 минути от бомбоубежище. Аз самият бях в един супермаркет, когато зазвучаха сирените”, разказа още Леви.

„Имаше 25 човека. Хората не бяха в паника, много добре подготвени са, знаеха какво трябва да правят”, разказа още Давид Леви.

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/