in

Полезно за всеки шофьор: Как да платим по-малка глоба към КАТ?

Снимка: ОДМВР-Сливен

Колкото и да е примерен и внимателен един шофьор, все някога се случва да му бъде наложена някоя глоба – в повечето случаи за неправилно паркиране. Оказва се, че все повече шофьори у нас избират да си платят глобите на място, чрез ПОС терминал в патрулката.

От началото на този месец август, във всеки патрул на пътна полиция има ПОС терминал. Ако искате да заплатите глобата, става много лесно. Служителят от „Пътна полиция“ проверява в таблета за невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби. Предоставя се възможност на водача да избере да плати всички глоби или част от тях. Иначе служителят ще ви обясни самата технология. Но по този начин се спестява време, съответно и пари, защото има един интервал, в който глобата може да се плати с отстъпка и всеки един водач може да се възползва от това нещо, предава БНТ.

Ако въпреки това обаче получаваме писмо. Какво се случва?

– От момента на връчване на глобата започва да тече този срок 7 дни за обикновените фишове и за електронните фишове – 14 дни. Така че при електронните фишове, които са за превишена скорост, там отстъпката е по-голяма 30%. Тоест плащате 70% от стойността. При обикновените фишове плащате 80% от стойността.

Има ли опасност да платим два пъти едно и също нарушение?

– Не, тъй като незабавно това се отразява в информационната система“, обясни комисар Димитър Кикьов, Областната дирекция на МВР в Сливен.

Глобите, наложени от органи на Министерството на вътрешните работи за нарушения на Закона за движението по пътищата, може да се плащат и чрез банкова карта чрез терминални устройства ПОС, инсталирани в отдел/сектор „Пътна полиция“, в районни управления към областните дирекции на МВР и на ГКПП, а така също и в патрулни автомобили на звената „Пътна полиция“.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/