in

Наказват мъж, организирал „купуване“ на гласове в затвора във Варна

Снимка: Pixabay

Стана ясно, че Районен съд – Варна е наложил наказание на 39-годишен за престъпления против политическите права на гражданите. Това съобщават за медия „Нова Варна“ от съда.

Конкретните деяния са осъществени във варненския затвор, в условията на продължавано престъпление, по време на кампанията за провеждане на местните избори през м. октомври миналата година.

По силата на постигнато между страните споразумение с признание на вината, което съдът одобри, се приема за безспорно установено, че в периода 17-29.10.2023 г. подсъдимият членувал в група, образувана и ръководена от друг лишен от свобода, която имала за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите.

39-годишният подсъдим организирал „купуване“ на гласове, предложил и дал имотна облага – по две кутии цигари на общо 14 лица, както и кутия цигари и нова заредена фонокарта за разговори от стационарен телефон в Затвора-Варна със 100 импулса на две лица, с цел да ги склони да упражнят избирателните си права на насрочените за 29.10.2023 г. местни избори в полза на определен кандидат с преференциален номер, регистриран в кандидатската листа за общински съветници в гр. Варна на конкретна политическа партия. Деянията са наказуеми съответно по чл. 169г, ал. 2 и чл. 167, ал. 2 и ал. 3 от Наказателния кодекс.

Съгласно одобреното от Районен съд – Варна споразумение, за всяко от деянията бяха определени отделни наказания, като 39-годишният подсъдим следва да изтърпи най-тежкото от тях, а именно наказанието от 4 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим. В негова тежест се възлагат и направените разноски по делото.

Съдебният акт е окончателен.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.